Välkommen till Opticronologen

På den här bloggen kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter med Opticrons kikarmodeller. Genom Getteröbutiken och Opticron så har vi under 2015 fått möjligheten att recensera tre olika kikare och berätta om våra tankar kring våra fågelupplevelser genom Opticrons linser. Till det kommer en hel del bilder och en rejäl dos vardagspoesi.

onsdag 14 oktober 2015

På fjärilsspaning med Verano 8x32



 Fågelskådning i all ära, men det finns mycket annat man kan studera med en kikare. På sommaren består mitt jobb faktiskt till stor del av att spana efter fjärilar. Jag jobbar med ängs- och betesmarksinventeringar åt Sveriges Lantbruksuniversitet och spenderar alla varma, soliga och vindstilla dagar med att ströva runt i olika betesmarker och identifiera flygfän.
För dem som tycker om att titta på fjärilar så är det säkert bekant att vissa arter är mycket svåra att komma tillräckligt nära för att man ska kunna se den där avgörande karaktären som gör att man säkert kan säga vilken art det rör sig om. För den som dessutom någonsin har försökt fånga en videfuks eller körsbärsfuks i soligt och varmt väder är det uppenbart att en handkikare är ovärderlig! Att få se en flock eksnabbvingar som virvlar runt i ekarnas kronor är en annan fjärilsupplevelse som blir bra mycket blekare om man inte kan se spektaklet ordentligt.
Men det ligger kanske inte så nära till hands att tömma sparkontot för att få lägga vantarna på en kikare som funkar lika bra till fåglar som till fjärilar, och som inte är under all kritik. Under sommaren när jag har testat Opticrons Verano 8x32 är det första gången jag riktigt trivts med en kikare. Närgränsen är grym (jag kan utan problem studera mina tånaglar) och det går utmärkt att växla, som jag gärna vill göra ofta, från småbös till fjäderfän och tillbaka. Det är dessutom en mycket lättviktig sak som inte stör lika mycket som sådan här optik tenderar att göra under långa dagar i fält. Jag diggar den snygga läderväskan också (fast den har fått bli litteraturväska). Det enda som egentligen stör såhär långt är den märkligt undermåliga nackremmen på kikaren.
Blir du sugen på att försjunka i fjärilar och andra insekter på nära håll så kan denna kikare rekommenderas!
Vi återkommer snart med fler uppdateringar om våra intryck av Opticrons utrustning.
Hälsningar
 Frida


En videfuks som absolut inte ville komma ner till marken för att låta sig examineras. En kikare är då helt
nödvändig för att man ska kunna se benfärgen och därmed avgöra om det rör sig om en körsbärs- eller videfuks.